2013 m. spalio 11 d., penktadienis

Poniabudė





Pacituosiu Birutę Martišienę:


Grybų karaliumi pagal gydomąsias savybes nuo seno laikomas japoniškas grybas shiitake, kurio pagalba gydoma daugelis ligų, įskaitant ir piktybinius auglius.



Na, jeigu japonai turi karalių, tai mūsų miškuose auga ne ką prastesnis, o kai kuriais atžvilgiais ir gerokai pranašesnis grybas Phallus impudicus, liaudyje vadinamas poniabude, panagrybiu ar žemės taukais. Šis grybas nuo seno gerai žinomas ir labai vertinamas Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje. Valgė jį šviežią su grietine, paskanindami druska ir pipirais, darė užpilus su degtine ar kagoru, džiovino. Poniabudės sultimis merginos ir moterys tepdavo veidą, kad oda būtų švelni ir skaisti.



Spiritiniu antpilu gydė egzemą, hemarojų, miomą, podagrą, mastopatiją..., net vėžinius susirgimus. Susirgę gripu, sloga, angina, pasunkėjus kvėpavimui skalavo gerklę grybo sultimis. Žalius grybus valgė, gydydamiesi nuo gastrito, skrandžio opos ar šiaip organizmo sustiprinimui. 


Sakoma, kad tie, kurie valgo šviežias poniabudes, niekada nesuserga vėžiu.
 

Renku, užšaldau ir vartoju ištisus metus.

2 komentarai:

  1. Oi,oi,oiiii,niekad tokių grybų nesu rinkus,o gal ir nesu radus,man jos nepažįstamos ir laikyčiau jas nuodingomis,neįmčiau pintinėlėn..Drauguži,perskaičiau info,įdomu,tik ,kai nepažįsti gerai visų grybų,tai ir nesidomi jais.Kartais parsinešdavom kai kuriuos grybus ir abejodavome,o gal nuodingi?Esu nešus net kaimynės mamai parodyti,kad įsitikint,ar tikrai jie valgomi..Juk būna panašių grybų ,bet vieni nuodingi,o kiti ne...Kaip atskirt?O jei suklysi?Geriau nerink,jei nežinai kokie jie.Na Tu jau ne naujokas,daug žinai apie juos,tad be baimės ir renki,bei valgai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš jų nerinkdavau, kol neaptikau internete apie jų naudingumą. Elgiesi labai teisingai grybaudama, jei nors mažiausia abejonė - neimki. O patirtis atsiranda su amžiumi. Ir tikiuosi nepaneigsi, jaučiamės jauni :)

      Panaikinti