2021 m. sausio 30 d., šeštadienis

Grikiais ir grybais įdaryta višta

 



Bėda po vieną nevaikšto... Negana, kad karantinas ir jo laikausi gan sąžiningai, NVSC nusprendė, kad turėjau sąlytį su asmeniu, sergančiu COVID-19 ir skyrė 14 dienų izoliaciją. Tai jau antroji. Pirmąją gavau pernai rudenį, grįžęs iš užsienio. Buvo nuojauta dėl antrosios, todėl pasirūpinau maisto atsargomis ir labai lengvai pragyvenau be kaimynų pagalbos. Svarbiausia duona puikiai išsilaikė šaldytuve dvi savaites! Turėjau į šaldomą kamerą įsidėjęs vištą. Labai ji tiko atšvęsti izoliacijos pabaigą. 
Iš vakaro ją padėjau į kriauklę, kad per naktį atšiltų. Ryte darbus pradėjau nuo balkono. Tenai laikau prieš karantiną iš sodo namo rūsio parvežtą sūdytų grybų kibirėlį. Prisėmiau grybų, juos ilgokai ploviau tekančiu vandeniu, po to palikau mirkti dubenyje su vandeniu. Vištą nuploviau, palikau nusivarvėti, o pats ėmiausi marinavimo mišinio. Susmulkinau česnakus ir svogūnus, įbėriau kmynų ir vištienos prieskonių, įdėjau kelis šaukštus majonezo, išmaišiau. Pabandžiau padidinti vištos ertmę idarui, norėjau išimti krūtinkaulį. Išėmiau, bet vištos estetinį vaizdą sugadinau. Višta nemaža, bet mano plaštakos dydžiui neprilygo, trūko krūtinės oda. Įtryniau mišiniu vištos vidų ir išorę, palikau dubenyje marinuotis. 
Po dviejų valandų ėmiausi įdaro. Užviriau nedidelį kiekį vandens, įpyliau stiklinę grikių, sumažinau ugnį ir palikau virti. Keptuvėje apkepiau smulkintus svogūną ir skiltelę česnako. Grybus dar kartą perploviau, supyliau į keptuvę ir kartu pakepinau. Per tą laiką išvirė grikiai. Sumaišiau juos su keptuvės turiniu ir supyliau į dubenį, šiek tiek pravėsus, šaukštu sudėjau į vištos vidų.  Lininiu siūlu užsiuvau vištą, surišau jos kojas ir įdėjau į kepimo rankovę. Rankovėje liko vietos, tai vėl keliavau į balkoną. Ten dar likęs beveik pusmaišis irgi prieš karantiną turguje nusipirktų bulvių. Įvertinau, kiek tilps, nuskutau, nuploviau, į dubenį su marinato likučiu į pyliau aliejaus, išmaišiau, sudėjau bulves, apvoliojau ir sudėjau į rankovę apie vištą. Rankovės galus užrišau ir pašoviau į orkaitę, kurioje nustačiau 210°C. Kai rankovė išsipūtė ir matėsi, kad prasidėjo kepimas, ėmiau skaičiuoti laiką. Po 45 min. įbedžiau dantų krapštuką į vištos šlaunį. Lindo lengvai, ištraukus bėgo bespalvis skystis. Reiškia iškepusi. Perpjoviau rankovę, atlanksčiau, palikau atvirą skardos viršų. Vėl pašoviau į orkaitę, įjungiau tik viršutinį kaitinimą ir apskrudinau vištą. 
Valgant, pakėliau taurelę už sėkmingą izoliacijos baigtį, kad ji ir karantinas daugiau nepasikartotų. 


Skanaus ir būkim sveiki!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą